Αξιοθέατα

 

Γράμμος

 

Η οροσειρά του Γράμμου είναι μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και δικαίως συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές με την μεγαλύτερη οικολογική σημασία της Ελλάδος. Με υψόμετρο 2520μ. έρχεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στα υψηλότερα βουνά της χώρας μας, ο ορεινός όγκος του Γράμμου απαρτίζεται κυρίως από βραχώδεις ορθοπλαγιές και πανέμορφές κορυφές, ποτάμια και λίμνες σε μεγάλο υψόμετρο, ένα πραγματικό μεγαλείο της φύσης. Οι ιδανικές συνθήκες του Γράμμου σε συνδυασμό με την έλλειψη της ανθρώπινης παρέμβασης τον καθιστούν ιδανικό σημείο ανάπτυξης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, ενδεικτικά στον Γράμμο ευδοκιμούν αρκετά σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, ο αλπικός τρίτωνας, η βίδρα, το αγριόγιδο καθώς επίσης και σημαντικά επιδημητικά αρπακτικά όπως ο χρυσαετός η χαμοκελάδα και ο πετροκότσυφας. Για όλους τους παραπάνω λόγους ήταν λογική η ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000.

Στην περιοχή του Γράμμου υπάρχουν Διάσπαρτα χωριά με πετρόχτιστα σπίτια και παραδοσιακά καφενεδάκια.Το Νεστόριο είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά του Γράμμου, είναι η κύρια βάση για όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή όπως είναι το ράφτινγκ, το καγιάκ, οι αναρριχήσεις, η ορειβασία, οι πεζοπορίες σε ευρωπαϊκά ελεγχόμενα μονοπάτια, η ιππασία καθώς και οι διαδρομές με ποδήλατα βουνού και με οχήματα 4Χ4 για να απολαύσετε από κοντά όλες τις ομορφιές που προσφέρει ο τόπος. Μποορείτε να συνεννοηθείτε με τους υπεύθυνους του Ξενώνα για τη διοργάνωση των παραπάνω δραστηριοτήτων.

River Party

Το River Party αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα και μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας μας και διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Νεστόριο Καστοριάς εδώ και 31 συνεχή έτη. Κάθε χρόνο περιλαμβάνει μια πληθώρα από γνωστούς έλληνες καλλιτέχνες, που δημιουργούν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα για τους 50.000 επισκέπτες που έχει κατά μέσον όρο κάθε χρόνο. Επίσης στο River Party υπάρχει κατασκηνωτικός χώρος που φιλοξενεί περίπου 3.000 σκηνές, πέρα όμως από την κύρια σκηνή τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και μία δεύτερη μουσική σκηνή η Green Stage.

Παράλληλα διοργανώνεται και μία πληθώρα εναλλακτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων όπως bunjee jumping, γέφυρα Νεπάλ, bunjee trampoline, τοξοβολία, επίσης υπάρχει και επαγγελματική πίστα paint ball. Όσον αφορά το 2010 το μεγάλο νέο είναι ότι το line-up των καλλιτεχνών θα το διαμορφώσουν οι φίλου του φεστιβάλ καταθέτοντας τις προτιμήσεις τους στο: http://www.riverparty.gr/

Κοιλάδα Αλιάκμoνα

O Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός (310 χλμ) στην Ελλάδα, ενώνει με την ασταμάτητη ροή του το χθες με το σήμερα, καθώς οι πρώτοι οικισμοί που δημιουργήθηκαν στις όχθες του χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή, ενώ η ζωή δεν σταμάτησε να κυλά παράλληλα με τα νερά του. Στις πηγές του αλλά και κατά μήκος της κοίτης του, υπάρχει ένας σπάνιος υδροβιότοπος με 35 είδη ψαριών, 215 είδη πουλιών, ανάμεσα τους και πολλά προστατευόμενα είδη, καθώς και πολλά θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Το ποτάμι συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής καλύπτοντας τις ανάγκες ύδρευσης των γύρω οικισμών, ενώ το ψάρεμα στα νερά αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα των κατοίκων. Οι επισκέπτες μπορούν στις περιοχές κοντά στις όχθες και να θαυμάσουν τον σπάνιο φυσικό πλούτο του ποταμού ή να ψαρέψουν. Οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στο ράφτινγκ ή στο κανό - καγιάκ.

Αγία Άννα (Μοναστήρι της Τσούκας- Καταρράκτες)

Στην Αγία Άννα, σε απόσταση 5 χλμ από το Νεστόριο, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι των Ταξιαρχών της «Τσούκας», που χρονολογείται στο 13ο αιώνα και οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο εγκαταλειμμένο χωριό, λίγο βορειότερα. Μοναδικό δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής της πέτρας, το μοναστήρι χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο το 1961. Είναι χτισμένο σ' ένα τεράστιο βράχο, πάνω από έναν παραπόταμο του Αλιάκμονα που στο σημείο αυτό δημιουργεί έναν πανέμορφο καταρράκτη, θυμίζοντας έντονα Μετέωρα.

Πεζοπορικά μονοπάτια

Το Διεθνές Μονοπάτι Ε6, που διασχίζει το Γράμμο, είναι ιδανικό για πεζοπορία μέσα στα πυκνά δάση και δίπλα στις όχθες των ποταμιών. Στην περιοχή υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο από μονοπάτια ανάμεσα τους πολλά πέτρινα που συνδέουν οικισμούς που διαθέτουν σήμανση και θα βοηθήσουν τις εξερευνήσεις σας. Ακολουθώντας τα μονοπάτια αυτά θα συναντήσετε το Κάστρο, μια φυσική ακρόπολη ανατολικά του Νεστορίου, σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους έπαιξε σπουδαίο ρόλο, προστατεύοντας την περιοχή από τις επιδρομές. O Κόκκινος Βράχος του Πήγασου, στην είσοδο του Νεστορίου. Σύμφωνα με το μύθο, το χρώμα του προήλθε από το αίμα του φτερωτού αλόγου που έπεσε εκεί, τυφλωμένο από τον Δία. Μια άλλη παράδοση πως η σπηλιά στη βάση του ήταν κάποτε η φωλιά ενός τεράστιου φιδιού που προστάτευε την περιοχή.

Γραμμοχώρια

Στη Σλήμνιτσα, σώζονται, το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το ξωκλήσι του Αγίου Χριστόφορου, καθώς και οι εκκλησίες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1743) στην πάνω συνοικία και του Αγίου Αθανασίου (1874) στην κάτω συνοικία. Αξιοπρόσεκτη είναι ακόμα μια βρύση με ανάγλυφη διακόσμηση.
Στο Πεύκο, αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο μέσα σ' ένα πανέμορφο τοπίο. Στην περιοχή του Λιανοτοπίου βρίσκεται χτισμένο μέσα στο δάσος το ιστορημένο από ντόπιους αγιογράφους, φημισμένο μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ζαχαρία, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της περιοχής. Χτίστηκε το 16ο αιώνα και είναι ότι απ' έμεινε από ένα χωριό που είχε κι αυτό το όνομα του Αγίου και καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1769, κατά τα «Ορλωφικά».
Στο Γιαννοχώρι, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η μοναδική στα Βαλκάνια με διπλό γυναικωνίτη, ξεχωρίζει για το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπο της. Στη Πτελέα, θα θαυμάσετε τα σπάνιας αρχιτεκτονικής βυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Πετρίτη. Στο Γιαννοχώρι, βρίσκεται το φυλάκιο Χελώνα, όπου έπεσαν οι πρώτες οβίδες των Ιταλικών κανονιών το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Στη θέση Καταφίκι, στη βάση του φαραγγιού του Γράμμου, κοντά στην κορυφή Βαρτενίκ και σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, υπάρχει η μεγάλη σπηλιά όπου είχε στεγαστεί στα χρόνια του Εμφυλίου το πρόχειρο νοσοκομείο των ανταρτών. Στα Λιβάδια της Κοτύλης, υπάρχει μνημείο για τους πεσόντες του Εμφυλίου, καθώς και το Πάρκο της Εθνικής Συμφιλίωσης, που δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στην καλλιέργεια πνεύματος συνεννόησης, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους νέους όλου του κόσμου. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του διαθέτουν μεγάλες μονάδες φιλοξενίας και συνεδριακό κέντρο. Τέλος τα ακατοίκητα χωριά του Δήμου Νεστορίου είναι πανέμορφα. Μια επίσκεψή επιβάλλεται. Αν και τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες φθορές από το χρόνο, η εξαίρετη τοιχοποιία και η μαεστρία στην κατασκευή τους εντυπωσιάζει. Σε καλύτερη κατάσταση σώζεται στους οικισμούς αυτούς ένας μεγάλος αριθμός εκκλησιών και μοναστηριών με αξιόλογη αρχιτεκτονική. Ιδιαίτερα αξίζει τον κόπο να φτάσετε ως τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Παλιάς Κοτύλης, που βρίσκεται μέσα σ' ένα πανέμορφο τοπίο στη σκιά του εντυπωσιακού «Χάρου της Κοτύλης,» με το τοξωτό γεφύρι και τα πέτρινα σπίτια της σε πολύ καλή κατάσταση, να περιμένει τους επισκέπτες και τους επενδυτές.